Indická chilli královna neboli chilli paprička Naga Bhut Jolokia je jen pro odvážné. Netrénovaný jazyk si na téhle dobrůtce rozhodně užene pořádné trauma.
Co jiného také čekat od papričky, která se přidává do pepřového spreje, dýmovnice nebo rovnou do granátu? Může vás oslepit, nebo zachránit před divokou žirafou. V jídle vám pak dá co proto, hodnota 1 041 427 SHU už není žádný vtípek. Celých 8 let také Naga Jolokia kralovala v Guinessovce jako absolutní nejpálivější výzva na světě. Pak převzala kralování Carolina Reaper, která je v podstatě vylepšenou Nagou. Vznikla totiž jejím křížením s papričkami Habanero.
Myslíte si, že váš jazyk už dokázal překonat všechno možné a žádné chilli na něj není dost ostré? Tak to bychom měli jednu zkoušku. Zkuste v Jolokii rozpoznat její ovocnou chuť. Najdete ji za tou nekonečnou bolestí?
Už plánujete, jak si přidáte Bhut Jolokiu do pořádného guláše? Zkuste náš papričkový chilli recept na guláš, ale počítejte s následujícím: jakmile se Jolokia dotkne vašeho jazyku, čtvrt hodiny se její pálivosti nezbavíte. Dokážete sníst celý talíř a na konci nebrečet? Je to pořádná výzva.
Vločky Naga Jolokia jsou nejvhodnější na vaření. Pokud vás láká přímá degustace ďábelského plodu, pořiďte si na sušené celé papričky Naga Jolokia, naložte je do horké vodní lázně, nechte patnáct minut odležet a na konci získáte papričku zcela ideální ke kousnutí. A jak taková chilli paprička vypadá? Pokud se v chilli vyznáte, asi víte, že téměř vždy platí základní pravidlo, že čím menší paprička, tím ďábelštější chuť. I Bhut Jolokia pravidlo potvrzuje, je malá a záludně zvrásněná.
Občas se jí říká také Ghost Pepper, Cobra Chilli a Ghost Chilli. Pěstují se její mnohé odrůdy, mezi ty nejznámější patří Bhut Jolokia Yellow, Bhut Jolokia Chocolate a klasická červená Red Jolokia (tu seženete u nás).
Tak na nic nečekejte a užijte si tu správnou chilli jízdu, Bhut Jolokia patří mezi ty největší klasiky, které rozhodně stojí za to ochutnat.