Chalapeňo, Habaňero

Asi nejznámější druhy chilli u kterých je v našich končinách nejčastěji komolen název. Dneska se podíváme co jsou tyhle krásky vlastně zač.

Jalapeño [chalapeňo]

Druh papriky roční pocházející z Mexika. Jméno má podle mexického města Jalapa. Jsou to 5 -8 cm velké papričky. Oblíbené jsou především pro svoji mírnou pálivost, která dosahuje 2000 – 6000 SHU. Její využití je velmi pestré, dá se jíst syrová, nakládaná, smažená, vyuzená (chippotle), v omáčkách. Světově oblíbený pokrm je Jalpeño poppers, sýrem naplněné papričky, obalené v trojobalu a usmažené. Existuje mnoho druhů, mezi nejznámější patří Tipico, Meco, Merita, Maylon nebo třeba Hercules. Jalapeña se nejčastěji sbírají ještě nezralé.

Tak která je SAKRA ta nejpálivější chilli paprička?

Habanero [Habanéro]

Tahle paprička pochází pravděpodobně z Kuby. (Název Habanero odvozen od Havany. ). Patří do skupiny Capsicum Chinese – paprika čínská. Plody mají obvykle velikost 2 -6 cm. Habanero má typickou chuť i vůni a řadí se k těm chutnějším papričkám. Chuť si užijete pokud Vás neodradí pálivost která je mezi 200 000 – 500 000 SHU, výborná je třeba do guláše. Existuje nesčetně druhů a barev. Křížením červeného Habanera a Bhut Joloki vznikl v roce 2012 hybrid Carolina Reaper, který je považován za nejpálivější papričku na světě přes 2mil SHU.

A jak jim říkáte Vy?