Ovocné chilli papričky Mulato mají velmi bohatou chuť. Pálivé téměř nejsou, dodají jídlu jen lehký pikantní nádech. Zato ho obohatí o příjemné tóny lékořice, kávy, třešní, čokolády a švestek.
Jelikož jde o mexické papričky, perfektně se hodí do tradičních mexických jídel, kde jsou také často využívány. Takové enchiladas s vůní Mulato musí milovat každý nadšenec mexické kuchyně. Vykouzlíte s nimi také autentické salsy, dipy a omáčky nejrůznějších druhů. Výborně chutnají i v polévkách, s masem (především dušeným) a hodí se do zeleninových i ovocných salátů. Doporučujeme je zkombinovat s rajčaty, výborně se spolu doplňují.
Skvělé speciality také získáte, když z papriček Mulato uvaříte sladká jídla nebo rovnou dezerty. Jejich ovocná chuť a něžná štiplavost skvěle obohatí čokoládu i nejrůznější ovoce.
Papričky Mulato jsou občas zaměňovány s papričkami Poblano, ve skutečnosti jde o tu samou papričku v jiné podobě. Když se paprička Poblano usuší, stává se z ní Mulato. Aby to bylo ještě záludnější, pokud se Poblano suší v dřívějším stádiu zralosti, vzniká z ní paprička Ancho. Je také výborná, jen o kousek méně výrazná pálivostí i chutí.
Papričky Mulato jsou velmi tmavé až černé. Jde o jejich přírodní barvu a znak správné zralosti, Ancho jsou světlejší.
Pokud chcete papričku rehydratovat, zalijte ji na 10 minut horkou vodou. Nenechávejte však louhovat déle, mohla by zhořknout.
Pro vaření a zdobení doporučujeme i chilli vločky Mulato.