Kapsaicin

Někteří lidé, třeba jako já, ten palčivý pocit v ústech milují, jiní ho nenávidí. Pálení papriček způsobuje látka zvaná kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. Pro člověka a savce je dráždivý a vyvolává pocit pálení.Kapsaicin je produkován rodem Capsicium, aby odpuzoval býložravce a specifické druhy hub. Těchto vlastností se využívá třeba při výrobě pepřového spreje.

Látku kapsaicin poprvé z papriček izoloval v roce 1816 P. A. Buchtholz.

Čistý kapsaicin je toxický a může zastavit dýchání. Nebojte se, s čistým kapsaicinem se můžete setkat jen v laboratoři. Aby Vás chilli paprička usmrtila museli by jste sníst najednou 1 – 1,5 Kg Caroliny Reaper .

Čerstvé papričky pálí víc?

Tohle tvrzení vůbec není pravdivé. Vzhledem ke skutečnosti, že kapsaicin je olej, se dostaneme ke skutečnosti, že pokud papričku usušíte, zbavíte se vody a zůstane jen pálivá složka. Další fakt je, že semínka u papriček nepálí nejvíc, kapsaicin se vytváří ve žlázkách na vnitřních žebrech plodů.

V teplejších oblastech jsou plody více pálivé. Je tedy dokázáno, že když vypěstujete chilli v Čechách nebude taková jako ze své domoviny.

Jak se zbavit pálení?

Receptů na to, co pomáhá na pálení je hafo. Chleba, mléko, jogurt, alkohol, oříšky a mnoho dalšího. Z vlastní zkušenosti Vám mohu poradit. Nejúčinějším prostředkem na zmírnění pálení je šlehačka ve spreji, nejlépe rovnou z lednice. Dalším skvělým blokátorem pálivosti je vanilková zmrzlina.

0 Komentařů

Co myslíte vy?

Budeme rádi,
když se podělíte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *