Mash z papriček Aji Amarillo patří mezi ty jemnější a chuťově pestřejší. Papričky Aji jsou výrazně ovocné, můžete v nich rozpoznat tóny tropických citrusů, manga či marakuji. Jídlu tak kromě hřejivosti dodají i exotický nádech. A voní po hroznovém vínu.
Aji je základem peruánské kuchyně. Ta je velmi svěží, založená hlavně na čerstvém ovoci a zelenině. O tom, že národním peruánským jídlem je morče, se raději bavit nebudeme. Prostě ne. Nechte křečka žít, peruánskou atmosféru vykouzlíte i s ovocem.
Aji Amarillo je tedy skvělá především do lehkých, letních jídel. Nemusíte zůstat jen u peruánské kuchyně, výborně sedne i ke středozemním dobrotám a i v českých letních jídlech se bude skvěle vyjímat. A až budete mít chuť na specialitu, vyzkoušejte Aji s mušlemi nebo krevetami. S rybami celkově chutnají skvěle.
Kromě chuti Peru s těmito chilli papričkami můžete zkusit i kolumbijskou, ekvádorskou a bolivijskou kuchyni, kde jsou Aji také populární. Ale nebojte se ani vlastních kreací, ovocné papričky obvykle skvěle chutnají třeba ve sladkých dezertech a marinádách.
Mash Aji Amarillo vzniká tak, že se rozdrcená chilli paprička smíchá se solí a vše se nechá několik měsíců fermentovat. Pak se přidá ocet, aby se proces zastavil, a mash je na světě. Neobsahuje žádné konzervační látky (tuhle úlohu zde plní sůl), chuť chilli je krásně rozvinutá a výrazná. Je výborný především pro výrobu dipů, salsy a dalších omáček.
Pokud hledáte něco praktického na běžné vaření, pořiďte si i klasické práškové koření Aji. A jestli zbožňujete ovocné papričky, doporučujeme i rozinkovou papričku Pasilla.