Chilli papričky Ancho patří mezi nejméně pálivé odrůdy, přesto jsou mezi nejoblíbenějšími papričkami nejen ve svém domovském Mexiku.
Jejich chuť je totiž plná zajímavých tónů, je ovocně-sladká a jídlu vdechne velmi originální příchuť. Zahřeje, ale téměř nepálí a neodradí ani jemné jazýčky.
V chuti papriček Ancho dominují švestky a rozinky, něžně v nich najdete i náznak rajčat. Dokonale chutnají ve sladkých dezertech, skvěle obohatí čokoládu i smetanu. Využívají se i jako základ nejrůznějších omáček a figurují v řadě mexických tradičních dobrot – vykouzlíte z nich dokonalou zeleninovo-ovocnou salsu, skvělé tamales či enchiladas. Zkrátka pokud potřebujete dodat nějaké dobrotě vůni Mexika a nepřehnat to s pálivostí, papričky Ancho jsou ideální.
Barva papriček se mění v průběhu zrání. Jde přes zelenou, fialovou, hnědou až do černé. Papričky jsou buclaté a dlouhé až 15 cm. Občas se zaměňují s papričkami Poblano, což jsou vlastně stále tyto papričky, jen v čerstvé podobě. Jakmile se usuší, mluvíme už o chilli papričkách Ancho.
Díky specifické ovocné chuti bývají občas zaměňovány i s papričkami Pasilla, ty jsou chuťově velmi podobné a v Mexiku taktéž oblíbené.