Turecké papričky Isot pálí jen jemně, ale nenechte se zmást. Jejich pálivost postupně narůstá. Takže pozor, když jich za pět minut sníte hromadu, pocítíte sílu chilli v akci. A chvíli se jí nezbavíte.
Papričky mají velmi příjemnou chuť. Kromě pálivosti v nich můžete ucítit i lidstvu nejmilejší chutě a vůně – čokoládu a kávu. Stejně tak v ní objevíte i příchuť tabáku a sladkých rozinek, to vše zabalené v uzeném tónu.
Díky specifické chuti si můžete s papričkami Isot při vaření pořádně pohrát. Kromě tureckých dobrot (jsou velmi běžnou součástí jejich kuchyně) s nimi zkuste obohatit i sladké dezerty. Obecně je sladké chilli je úžasným oživením sladkých pochoutek, takže klidně experimentujte.
Také doporučujeme papričky Isot ve spojení se zeleninou i masem, úžasně sedí do polévek, salátů, těstovin nebo do turecké klasiky kebabu. Granule jsou skvělé především ke zdobení a dochucení již hotového jídla.
Toto chilli je něčím výjimečné, jde o postup sušení, kdy dochází i k fermentaci. Přes den se papričky nechají sušit na slunci a na noc se pevně zabalí a nechají odležet a „vypotit“. Fermentace se využívá i u oblíbených chilli mashů, kdy se díky ní dosahuje rozvinutější chuti papriček.
Papričky Isot můžete potkat také pod jménem Urfa Biber, což je jméno čerstvých papriček. Jakmile se usuší, z Urfa Biber se stávají papričky Isot. Čerstvé jsou zářivě červené, sušené mají tmavou až černou barvu. Ta vzniká právě specifickým způsobem sušení a je zcela v pořádku.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.